Fotocredit:

Penger, lytting og jul

Nå nærmer juleferien seg, men først: En liten oppdatering fra hva som har skjedd siden sist.

15. desember 2023

Ja, de penga…

Den store saken siden sist har vært budsjett.

Jeg og MDG er skuffet over budsjettet som posisjonspartiene (H, FrP, KrF og V) leverte. Det aller verste med budsjettet er at de kutter i de videregående skolene for å få råd til å legge mest mulig asfalt. Det er er en veldig dårlig prioritering.

Her kan man lese min kommentar til budsjettet til posisjonen.

Samtidig er jeg veldig stolt over at vi i MDG la frem et helhetlig, alternativt budsjettforslag. Det er et budsjett som peker ut ei grønn retning for fylket. Her kan man lese mer om budsjettforslaget vårt.

Vi må lytte

For meg som politiker er det utrolig viktig å lytte. Det er mye jeg ikke kan og det er mye som andre vet bedre enn meg. Derfor prøver jeg aktivt å hente inn innspill og være åpen for å skifte mening.

Jeg sammenlikner det gjerne slik: Skal du ha bilen fikset, hører du på mekanikeren. Skal du opereres, lytter du til kirurgen. Og skal du ha byttet rør, tenker du at rørleggeren vet best.

Det er generelt et godt prinsipp å lytte til de som har kompetansen og kunnskapen. Derfor har en av de viktige sakene for meg i det siste vært at vi politikere må lytte mer til lærerne. I fylkestinget fremmet MDG derfor forslag om å ta med seg innspill fra lærerorganisasjonene i det videre arbeidet med kvaliteten i de videregående skolene. Altså lytte til lærerne.

Dette forslaget ble imidlertid for radikalt for Høyre, FrP, KrF og Venstre, som stemte forslaget ned.

Her kan du lese min kommentar til dette.

Gjennomslag

En av de mer oppløftende tingene som har skjedd siden sist, er at vi fikk gjennomslag i fylkestinget for at det skal utarbeides et etisk regelverk for politikerne.

De siste årenes politiske skandaler har vist at det å være politiker ikke er noen garanti for etisk sans eller upåklagelig moralsk kompass. Politikere er også mennesker. Vi gjør feil og trår feil. Ikke alltid av vond vilje, men ofte på grunn av ubetenksomhet, mangel på informasjon eller mangel på kunnskap. Et etisk regelverk kan veilede og bidra til å gjenreise tilliten til politikken. Derfor er jeg veldig glad for at det ble vedtatt.

Julefred

Nå nærmer juleferien seg med stormskritt. Lukta av pepperkaker sprer seg, telysene tennes og det blir stadig færre luker i julekalenderen.

For min del er jula en pause fra politisk strid og debatt. Med alt som skjer i verden og strømmen av nedslående nyheter, tror jeg det er godt med en pause.

Jeg skal bruke den på å hente ny energi og kjenne på takknemligheten for alt jeg tross alt har. Så er jeg på nyåret klar for å kjempe videre for en bedre politikk for mennesker og miljø.

Jeg ønsker deg en riktig god jul.

Grønn julehilsen
Jonas Maas Nilsen
Gruppeleder på fylkestinget – Møre og Romsdal MDG