Fotocredit:

Et grønt budsjett for Møre og Romsdal

I desember skal fylkestinget vedta budsjett for 2025. Her finner du MDG sitt forslag (lenke til hele forslaget nederst på siden).

2. desember 2024

Målet med det grønne politiske prosjektet er velferd, for alle, for alltid. Solidaritet på tvers av landegrenser og generasjoner er kjernen i MDG sitt prosjekt. Skal vi få til det må vi tørre å tenke nytt. Sammen må vi klare å løse de kortsiktige utfordringene og krisene verden står i, samtidig som vi sikrer at også våre barn og barnebarn kan leve gode og trygge liv. Dette er bakgrunnen for MDG sitt budsjettforslag.

Hovedsatsinger i budsjettet til MDG

  • Senke prisen på månedskort på buss
  • Øke den generelle rammen til de videregående skolene med 30 millioner
  • Fast støtte til «Hjelp til jul»
  • Opprettholde dagens rutetilbud på buss
  • Ikke øke pris og aldersgrense på FRAM Ung
  • Ikke øke takst på hurtigbåt
  • Sette tak for godtgjørelse til fylkespolitikere, slik at ingen kan heve høyere samlet godtgjørelse enn fylkesordføreren
  • Opprettholde «Den kulturelle spaserstokken»
  • Opprettholde Hamnsundruta
  • Bevare gratis Sundbåt
  • Investere i utstyr til skolene
  • Investere i solcelleanlegg på fylkeskommunale bygg

Skolene må styrkes

For å sikre gode og trygge liv for våre barn og unge, er skolen avgjørende. Fylkeskommunedirektøren foreslår å kutte i rammen til skolene. I tillegg foreslås det å legge ned Tingvoll vgs og legge ned linjer ved Hustadvika vgs.

MDG mener at slike generelle kutt i skolene er uholdbart. Allerede merker lærere og elever at de presses hardt av tidligere kutt og innsparingstiltak. Ytterligere kutt vil øke dette presset. Derfor vil vi styrke rammen til skolene med 30 millioner sammenliknet med fylkeskommunedirektørens forslag, og opprettholde tilbudet på Tingvoll og i Hustadvika.

I tillegg setter vi av penger til investeringer i utstyr i skolene.

En bedre og billigere kollektivtransport

Kollektivtrafikken er livsnerven i fylket. Uten buss, ferger og hurtigbåt stanser det meste opp. Kollektivtransporten er også vesentlig for at vi skal nå klimamålene til fylket. Derfor er det viktig for oss med en reell satsing på kollektivtransporten.

Dersom fylkeskommunedirektørens forslag blir vedtatt, vil det bety en kraftig svekkelse av kollektivtilbudet i fylket. Vi sier derfor klart nei til kutt til Sundbåten, reduksjon av bussruter, nedleggelse av Hamnsundruten, økt pris på FRAM Ung og økning av taksten på hurtigbåtene.

For oss er det imidlertid ikke nok å hindre en svekkelse av tilbudet. Vi ønsker en reell satsing på kollektivtilbudet. Med dagens økonomiske situasjon i fylkeskommunen er det vanskelig å finne rom for store grep, men vi setter av 10 millioner til å sette ned prisen på månedskort. Dette er ment som en start, og vi vil foreslå en ytterligere reduksjon i kommende år.

Et aktivt kulturliv

MDG ønsker å ta vare på det rike kulturlivet vi har i Møre og Romsdal. Vi ønsker å skape et samfunn der opplevelser trumfer overforbruk, og alle har tilgang til gode natur- og kulturopplevelser, og en meningsfull fritid. I et slikt perspektiv har kulturlivet i fylket en helt sentral betydning.

Fylkeskommunedirektøren foreslår å kutte i kulturmidlene, blant annet ved å legge ned «Den kulturelle spaserstokken».

MDG mener at kutt i kultur på sikt vil svekke attraktiviteten til fylket. I tillegg vil det gjøre livene til alle oss som bor i fylket gråere. Vi reverserer derfor dette kuttet og sier nei til ytterligere kutt i kultur.

Hjelp i dyrtiden

Mange opplever nå at mye er blitt dyrere og at det er vanskeligere å få det til å gå rundt. I denne situasjonen er det viktig for oss at budsjettet ikke skal legge stein til byrden for folk i fylket, men heller holde igjen på kostnadsøkningene.

Derfor sier vi nei til de fleste prisøkningene som er foreslått.

I tillegg ønsker vi å gjøre ordningen «Hjelp til jul» fast. Dette er en ordning hvor fylkeskommunen de siste årene har gitt støtte til frivillighetssentralene i fylket. Disse pengene har vært en hjelp til de som trenger det aller mest. Midlene har vært tatt fra fylkesutvalgets reservepost. Dette har medført at det har variert hvor mye frivillighetssentralene har fått, og det har vært en uforutsigbar ordning. Vi foreslår derfor at «Hjelp til jul» heller settes opp som en fast post på budsjettet og at det settes av 1 million.

Grønne investeringer

Utgiftene til fylkeskommunen øker. Det gjør at det blir mindre rom for investeringer fremover. Derfor må man vurdere nøye hvilke investeringer som skal tas og hva som er nødvendig.

Vi mener tiden for unødvendige og dyre fjordkryssinger bør være forbi. Vi kutter derfor planleggingsmidler til Todalsfjordprosjektet. Disse midlene vil vi heller bruke til å kjøpe inn nødvendig utstyr til skolene.

Videre ønsker vi å øke investeringen i solenergi på fylkeskommunale bygg. Dette er en investering som er et kinderegg: Det kutter både utslipp og strømutgifter.

Til slutt ønsker vi å prioritere utbedringen av krysset mellom fv. 64 og fv. 538 i Molde. Dette er et kryss som har hatt mange ulykker og hvor det er høyt fartsnivå. Dette gjør krysset svært ubehagelig for myke trafikanter og det er store utfordringer med trafikksikkerheten.

Til sammen viser prioriteringene våre i investeringsbudsjettet en tydelig annen retning enn posisjonspartiene. Vi setter en strek over grå investeringer i mer unødvendig vei. I stedet satser vi på trafikksikkerhet, grønne tiltak og barn og unge.

En ansvarlig økonomisk politikk

Dyrtid rammer også fylkeskommunen og utgiftene øker raskere enn inntektene. Derfor har det vært viktig for MDG å legge frem et ansvarlig budsjett.

Vi mener at et ansvarlig budsjett er et budsjett som går i balanse uten å tappe disposisjonsfondet eller gjøre andre økonomiske krumspring. For å få dette til er de politiske partiene nødt til å kutte i utgiftene, og vi foreslår flere konkrete kutt.

Totalt bruker fylkeskommunen 20,7 millioner i godtgjørelse og frikjøp for fylkespolitikerne. Flere politikere har samlet godtgjørelse på over en million kroner. Det mener MDG er for mye. Spesielt reagerer vi på at flere politikere kombinerer godtgjørelse for flere verv, for eksempel som fylkestingsrepresentant og stortingsrepresentant, eller fylkestingsrepresentant og ordfører. På denne måten kan de heve en godtgjørelse som langt overstiger fylkesordførerens godtgjørelse. Dette er en urimelig maksimering av godtgjørelser. Fra 2025 foreslår vi derfor at det settes et tak på godtgjørelse og frikjøp i fylkeskommunen, slik at ingen fylkespolitiker totalt sett skal kunne heve mer godtgjørelse enn fylkesordførerens godtgjørelse.

Vedlikehold av fylkesveier er viktig. Likevel mener vi det er feil at rammen for samferdsel de siste årene har økt voldsomt på bekostning av budsjettrammen for skolene. Vi mener derfor at kutt nå må komme i rammen for samferdsel. Fylkeskommunedirektøren har foreslått å bruke ca. 111 millioner mer på fylkesveiene sammenlignet med budsjettet for 2024. Vi kutter 40 millioner, slik at økningen blir ca. 71 millioner. Dette er fortsatt en solid økning og det totale budsjettet for fylkesveiene blir da ca. 953 millioner

Vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene er i Møre og Romsdal på litt over 16 milliarder. Dette er et etterslep som er så stort at fylkeskommunen aldri vil kunne ta det igjen uten ekstraordinær statlig finansiering. Her mener vi at regjeringen har et tydelig ansvar.

Et grønt fylke

Politikerne i fylkestinget har vedtatt at Møre og Romsdal skal ha høye ambisjoner for miljø, klima og bærekraft. Dette er prisverdig ambisjoner, men ambisjoner og visjoner må følges opp av handling. Med dette budsjettforslaget viser vi i MDG at vi setter handling bak ord og at en annen retning er mulig.

I Møre og Romsdal har vi alle forutsetninger for å bli et grønt fyrtårn og vise at det er mulig å skape et virkelig bærekraftig fylke samtidig som folk kan leve gode liv. Det krever bare at vi tør tenke nytt.

La oss bruke pengene til det beste for både mennesker og miljø.

Hele budsjettforslaget finner man her